пятница, 19 декабря 2008 г.

Поддържам студентски протест в София. Жал е, че в Сибир надали може да се ще случа подобните смутове. Последните голями студентски протести - то е 1993-1994. Томск е университетски град, точно в Томск има возможност на такви събития, но студентите са много пасивни и разделени. В 1990ти години участвувал съм в студентското движение, и затово скептичен от перспективи го в Русията. Сега в Томск студентите са източник на наркомания, проституция, и малко на пари за дребен бизнес, не на протеста.

8 комментариев:

  1. Не бързай толкова да ги поддържаш, бг. студентите не са по различни от Томските. Когато едни хора преди да протестират се договарят с президент, министър председател и парламент, кога и как да протестират, че д не би случайно да ги изненадат не са много за подкрепа. Това са тв. реклами. Виж, ако искш д подкрепяш някой, подкрепи гръцките протести, те поне са истински.

    ОтветитьУдалить
  2. Ну, ако в сегашната Русия най-голям митинг е 30-40 хора, ами че той полицията бързо разгонва, софийските събития се струват като грандиозни.

    ОтветитьУдалить
  3. Мдаа. При това сравнение с Русия, митингите в България наистина изглеждата, като Революция.
    Лошо.
    А защо Гари Каспаров нямаше народна подкрепа при изборите? Само Путин ли е причината?

    ОтветитьУдалить
  4. Мисля че има двете причини: 1) изборите никога не са тук честни 2) деградация на мнозинство на население. В действителност линадали половина посещават изборите; от тях многи принудително, например, деканат принудително изпраща студентите на избори(maybe I am incorrect, I just mean that they send students to the elections. otherwise they will expell them from the campus, etc).

    ОтветитьУдалить
  5. As your blog has been made for practicin bulgarian, i will write in bulgarian, not in english. Ok?
    „Настоящая„ демокрация е тази Руската,ееех ))))
    И какви са алтернативите според теб да се променят нещата, ако въобще някой иска да се променят.

    ОтветитьУдалить
  6. В последните години между регионална интелегенция се разпространя идея, че трябва да създаме нови нации в регионите: например, сибирската нация, уральската, поморската, казашката, и тай нататък. Като лингвист аз руководя група, коя разработва сибирския литературен език. Официално идеите не се признават, но те са няколко популярни в Интернет. Мисля че руснаци са в национална криза, никога ще възстановяват, и вече трябва да създаме нови нации наместо руската.

    ОтветитьУдалить
  7. Хм, това ми изглежда доста опасна занимавка)). Примера с Грузия е показателен, не мислиш ли!А и защо „създаване на нации„ нациите или съществуват или не. Какъв е сибирският език, с какво е по– различен от руския, за първи път чувам че съществува такова „животно„)))

    ОтветитьУдалить
  8. Нациите съществуват, ако има хората, кой се причисля на нацията. Сайт на сибирския език е http://volgota.com/ - всеки ден тук има новите преводи и дискусии. Понеже се увличам на българския език:-), днес преведал съм на Христо Ботев: http://volgota.com/khadzhy-dimitor

    Имаме много публикация за това на руския език, малко на английски и полски език. Разбира се, те са неофициални изследвани, основани на ентусиазъм. Даже имаме песните в mp3 на сибирския език:-)

    ОтветитьУдалить