среда, 31 декабря 2008 г.

Тук в Новата година в телевизор показват винаги определени филми като "Ирония судьбы", "Чародеи" и нататък, интересно е, има ли българската телевизия подобни обичаи?

вторник, 30 декабря 2008 г.

Щастлива Нова година за всички:-)
Вот сейчас их всех и пофрендую:-)
Вообще есть ли какая-то возможность френдовать тех, кто не на блогспоте?
Is it possible to follow bulgarian blogs, which are not at blogspot?

суббота, 27 декабря 2008 г.



Мисля че тази детска приказка е гностическа: най-големият син е гилик, средният син е психик, и най-малкият е пневматик. Това е ясно от техните подарки. Възможно, българските гностики (известно, че и като манихеи, и като богомили те там бяха) са казвали различни истории за илюстриране на доктрината, а народът некои истории преправи на приказките.

пятница, 26 декабря 2008 г.


Днес в Томск всички продавачки са облечени като Снегурочки. Това е обикновена продавачка в голям магазин:

Редовна публикация за сибирския език в белоруския вестник "Наша нiва". Дискусията на сайт е на три езики (белоруския, руския и сибирския). Също се споменават българския (като източник на руския литературен език, по каква причина привържениците на сибирския наричат официалния език "попски", "антинароден", "москалите просто говорят на неправилния български", и т.н.) Разбира се, това е полемика, и "москалските", и "славянските" дискутанти много опростяват.

четверг, 25 декабря 2008 г.

Интересно е, какво мислят самите българи за такава характеристика на българския менталитет?

среда, 24 декабря 2008 г.

Коледа в Сибир (продължение)

Магазините украсявлени с гирлянди и играчки:


Томския "Макдоналдс":


Гирляндите се продават просто от пряспите:

вторник, 23 декабря 2008 г.

Владивостокските протестиращи имаха такви плакати:

Се разбирам 25-30%, макар че бавно говори:-) Писмени текстове обикновенно са 90-95% понятни без речника.
Елхите:

Също:



Сега в Сибир много китайци:

понедельник, 22 декабря 2008 г.

ОМОН разгоня акциите в Владивосток.
Днес правих много снимка (в Томск), по-късно ще бъде.

суббота, 20 декабря 2008 г.

Започнах да разбирам песните (вижте този ваш аорист:-), но засега почти не разбирам клипче/филмове, прекалено бързо говорят. Гледах вече българските фильмове с субтитри, но това не тренира разбиране от слух, кое е най-голямата проблема - темп на реч в българския език е прекалено бърз, например, разбиране на украинския е по-лесно.
В Томск около всеки голям магазин днес се продават новогодишните елхи, но не смогвам да ги фотографирам заради силен мраз, снимките се разливат в моят мобилник.

пятница, 19 декабря 2008 г.

Поддържам студентски протест в София. Жал е, че в Сибир надали може да се ще случа подобните смутове. Последните голями студентски протести - то е 1993-1994. Томск е университетски град, точно в Томск има возможност на такви събития, но студентите са много пасивни и разделени. В 1990ти години участвувал съм в студентското движение, и затово скептичен от перспективи го в Русията. Сега в Томск студентите са източник на наркомания, проституция, и малко на пари за дребен бизнес, не на протеста.

четверг, 18 декабря 2008 г.

Разбирам около половина в тази песня:



Това е прогрес, отначало съвсем не разбирал съм по български на слух.
Един текст в един день не много ли да пиша тук?

среда, 17 декабря 2008 г.

Какво имам

В действителност имам само две книги за българския език. Учебник:


Речник:


То е всичко. Разбира се, че длъжен съм да правя много грешки:-)
Благодаря http://nednet.us/, узнавал там, къде е аудио-Библията на български (http://bible.netbg.com/bible/paralel/bible.php). Хубаво е, че те бавно четат на глас, даже аз разбирам:-)

вторник, 16 декабря 2008 г.

Виждам че много българския блога тук пишат за рускита закана против България: ми не струва, че то е сериозно. В Русия разрушени са главните отрасли на промишленост, нефт свърше, оптимистични заявлении на правителството многи руските интелектуали смятат за демагогия.

понедельник, 15 декабря 2008 г.

В най-близко време планирам малко да пиша, много да чита, и да стана последовател на максимален брой на българските блогове тук.
Може ще бъдат снимкове, например, моят град Томск през лятото:

Сега тук има много сняг и мраз (15-30 градуса студ). Същиято място сега:


Много-много сняг:

Trying to make several sentences in bg:-)

Макар че аз съм от Русия, аз съм сибирски сепаратист (http://volgota.com/). Много разбирам болгарски, но малко говоря и пиша. Аз имам няколко блогове на родния ми език. Моята цел тук е да уча български добре.

Уфф, то е тежко:-)

воскресенье, 14 декабря 2008 г.

Поддържам въстанието на Владивосток.
Actually the blog is opened just to learn Bulgarian, because I see that Bulgarians prefer blogspot, at least as far as I know. So I do not know what to write here:-) If I will use Bulgarian, this will be very short and simple texts.
And I am new in blogspot as well.